Maria das Mercedes Esquível

(Assistant Professor)

 

Status at Centre for Biological and Chemical Engineering:

·         Senior Researcher.

Education:

·         MSc in Quality Management, Instituto Superior de Gestão, Portugal , 2002

·         PhD in Chemical Engineering, Instituto Superior Técnico, Technical University of Lisbon , Portugal , 1995

·         Graduation in Chemical Engineering, Instituto Superior Técnico, Technical University of Lisbon , Portugal , 1984

Positions:

·         Assistant Professor and Senior Researcher, Instituto Superior Técnico, Technical University of Lisbon, Portugal, 1995-present date.

·         Teaching Assistant and PhD student, Instituto Superior Técnico, Technical University of Lisbon, Portugal, 1989-1995.

·         Teaching Assistant, Instituto Superior Técnico, Technical University of Lisbon, Portugal, 1985-1989.

·         Chemical Engineer, SAPEC (Produits et Engrais Chimiques du Portugal), 1983-1985.  

Research Activities:

·         Total Quality Management: statistical quality control and experimental design for supervision of chemical and food processes.

·        Process Management: Improving processes methodologies, benchmarking and measuring business performance for laboratorial activities.

·         Design and Operation of the pressure equipment for the supercritical extraction of flavours, fragrances and antioxidants with compressed CO2.

·         Optimisation of lipid stability with natural antioxidants.  

Supervising experience:

·        MSc theses to date: 1 ongoing (supervision)

·        PRODEP scolarships: 7 completed (supervision)  

Publications:

 Esquivel, M.M. (1994), "Extracção Supercritica de Óleo de Bagaço de Azeiton ", Tese de Doutoramento, Instituto Superior Técnico, Universidade Técnica de Lisboa, Lisboa (Orientação: Profª. M. Gabriela Bernardo-Gil).

 Esquivel, M.M. (1989), "Determinação e Correlação de dados de Equilíbrio líquido-líquido de misturas contendo alcoóis ", Tese para provas de Aptidão Pedagógica a Capacidade Científicao, Instituto Superior Técnico, Universidade Técnica de Lisboa, Lisboa (Orientação: Profª. M. Gabriela Bernardo-Gil).

Bernardo Gil M. G., Esquível, M. M., Ribeiro, M. A., (2004) “Obtention of useful products from substracts of vegetable origin by using Supercritical Fluid Extraction”, in “State of the art book on Supercritical fluids”, AINIA ed., ISBN: 84-87345-68-9, 307-325.

(P1) Moldão Martins, M., Esquível, M. M., Beirão da Costa, S.B., Beirão da Costa, M. L., Ribeiro, M. A., Bernardo Gil, M. G., Salgueiro, L., Cavaleiro, C., Amador, C., “ Azeite Virgem com Extractos Aromáticos Naturais”, Patente Portuguesa 102 482, Classificação principal A23D009/007. Publicado em D. R. de 2003.

M.G. Bernardo-Gil, M. Casquilho, M.M. Esquível, M.A. Ribeiro (2009)  "Supercritical fluid extraction of fig leaf gourd seeds oil: Fatty acids composition and extraction kinetics", J. Supercritical Fluids, 49(1), 32-36.

Bernardo-Gil, M.G., Lopes, I.M.G., Casquilho, M., Ribeiro, M.A., Esquível, M.M., Empis, J.,(2007) “Supercritical Carbon Dioxide Extraction of Acorn Oil", J. Supercritical Fluids 40, 344-348.

Ribeiro, M. A., Esquível, M. M., Bernardo-Gil, M. G., (2007) “A extracção Supercritica e os Antioxidantes Naturais”,Ingenium, Março/Abril, 141-143.

M. G. Bernardo Gil, M. A. Ribeiro, M. M. Esquível, (2002) “Produção de Extractos para a Indústria Alimentar: Uso de Fluidos Supercríticos” Boletim de Biotecnologia, 73, 14-21.

M. A. Ribeiro, M. M. Martins, M. M. Esquivel, M. G. Bernardo Gil, (2002) “Extraccion de la Menta con CO2 Supercritico. Infuencia de las Condiciones de Extraccion en la Actividad Antioxidante de los Residuos” Información Tecnológica, 13, 185-190.

M. A. Ribeiro, M. G. Bernardo Gil, M. M. Esquivel, (2001) “Melissa  Officinalis, L.: Study of  Antioxidant Activity in Supercritical Residues” The journal of Supercritical Fluids, 21, 51-60.  

M. F. Rainho, M. M. Esquivel, M. A. Ribeiro, M. Moldão Martins, “ Estudo da Actividade Antioxidante de Óleo Essencial e Extracto de Origanum Virens L” 6º Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 1, 2003, 389-394.

Rodrigues J., Ribeiro M.A., Moldão Martins M., Esquivel M.M., Bernardo Gil M.G.,"Actividade Antioxidante da Mentha piperita em gorduras vegetais", Actas do 5º Encontro de Química dos Alimentos, 2001, 627

M.A. Ribeiro, M.Moldão Martins, M.M. Esquivel, M.G. Bernardo Gil, "Supercritical CO2 Extraction of Peppermint. Influence of Extraction Conditions on Antioxidant Activity", Proceedings of the 7th Meeting on Supercritical Fluids, vol2, 2000, 617  

M. F. Rainho, M. M. Esquivel, M. A. Ribeiro, M. Moldão Martins, “ Estudo da Actividade Antioxidante de Óleo Essencial e Extracto de Origanum Virens L” 6º Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 1, 2003, 389-394.  

Rodrigues J., Ribeiro M.A., Moldão Martins M., Esquivel M.M., Bernardo Gil M.G., "Actividade Antioxidante da Mentha piperita em gorduras vegetais", Actas do 5º Encontro de Química dos Alimentos, 2001, 627

M.A. Ribeiro, M.Moldão Martins, M.M. Esquivel, M.G. Bernardo Gil, "Supercritical CO2 Extraction of Peppermint. Influence of Extraction Conditions on Antioxidant Activity", Proceedings of the 7th Meeting on Supercritical Fluids, vol2, 2000, 617

 Contacts:

Telephone: +(351) 218417312

Fax: +(351) 218 419 062

E-mail: Mercedes Esquível

 

 

 

Last updated, Friday, 24 April 2009