Maria Albertina J. C. Santos Ribeiro
(Main Assessor)
Status
at Centre for Biological and Chemical Engineering:
·
Researcher
Education:
·
Graduation
in Chemical Engineering, Instituto Superior Técnico ,
·
Pós
Graduation in Industrial Energy Management, 1987
Positions:
·
Research Scolarship, Instituto Nacional de Investigação Científica,
1987 – 1988
·
Research Scolarship, Junta Nacional de Investigação Científica,
1988 – 1990
·
Chemical
Engineer,
·
Assessor,
Instituto Superior Técnico, 2002 – 2005
·
Main Assessor, Instituto Superior Técnico, 2005 -
Research
Activities:
·
Separation
Processes – Distillation and Extraction, namely Supercritical Extraction of
Essential Oils, Aromatic Compounds and Oleoresins for Food and Cosmetic
Industry.
·
Study
of Antioxidant Activity of Solvent Extracts and Supercritical Extracts.
Publications:
Chapter
in Book:
Bernardo
Gil M. G., Esquível M. M., Ribeiro, M. A., “ Obtention of useful products
from substracts of vegetable origin by using Supercritical Fluid Extraction”
in “ State of the art book on Supercritical Fluids”, AINIA ed., ISBN:
84-87345-68-9, 307-325, 2004
Moldão Martins, M., Esquível,
M.M., Beirão da Costa, S.B., Beirão da Costa, M. L., Ribeiro, m. A., Bernardo
Gil, M. G., Salgueiro, L., Cavaleiro, C., Amador, C., “ Azeite Virgem com
Extractos Aromáticos Naturais” Patente Portuguesa 102 482, classificação
principa A23D009/007. Publicado
M.G. Bernardo-Gil, M. Casquilho, M.M. Esquível, M.A. Ribeiro (2009) "Supercritical fluid extraction of fig leaf gourd seeds oil: Fatty acids composition and extraction kinetics", J. Supercritical Fluids, 49(1), 32-36.
Bernardo-Gil, M.G., Lopes, I.M.G., Casquilho, M., Ribeiro, M.A., Esquível, M.M., Empis, J., “Supercritical Carbon Dioxide Extraction of Acorn Oil", J. Supercritical Fluids 40, 344-348, 2007.
Ribeiro, M. A., Esquível, M. M., Bernardo-Gil, M. G.,“A extracção Supercritica e os Antioxidantes Naturais”,Ingenium, Março/Abril, 141-143, 2007.
M. Gabriela Bernardo-Gil,
Isabel M. G. Lopes, Miguel Casquilho, M. Albertina Ribeiro, M. Mercedes Esquível,
José Empis “Supercritical Carbon Dioxide of Acorn Oil”J. of Supercritical
Fluids, 000 (2006),000-000
M. A. Ribeiro, M. M. Martins, M. M. Esquivel, M. G. Bernardo Gil,
“Extraccion de
M. F. Rainho, M. M. Esquivel, M. A. Ribeiro, M. Moldão Martins,
“ Estudo da Actividade Antioxidante de Óleo Essencial e Extracto de Origanum
Virens L” 6º Encontro de Química dos Alimentos,
Lisboa, 1, 389-394, 2003.
Telephone: +(351) 218 417312;
E-mail: Maria Albertina
Last updated, Friday, 24 April 2009