Maria Albertina J. C. Santos Ribeiro

 (Main Assessor)

 

Status at Centre for Biological and Chemical Engineering:

·         Researcher of the Environmental and Ecoprocess Engineering Research Group

Education:

·         Graduation in Chemical Engineering, Instituto Superior Técnico , Technical University of Lisbon , Portugal , 1986.

·         Pós Graduation in Industrial Energy Management, 1987

Positions:

·         Research Scolarship, Instituto Nacional de Investigação Científica, 1987 – 1988

·         Research Scolarship, Junta Nacional de Investigação Científica, 1988 – 1990

·         Chemical Engineer, Superior Technical Career, Instituto Superior Técnico, 1990 – 2002

·         Assessor, Instituto Superior Técnico, 2002 – 2005

·         Main Assessor, Instituto Superior Técnico, 2005 -

Research Activities:

·         Separation Processes – Distillation and Extraction, namely Supercritical Extraction of Essential Oils, Aromatic Compounds and Oleoresins for Food and Cosmetic Industry.

·         Study of Antioxidant Activity of Solvent Extracts and Supercritical Extracts.

Publications:

Chapter in Book:  

Bernardo Gil M. G., Esquível M. M., Ribeiro, M. A., “ Obtention of useful products from substracts of vegetable origin by using Supercritical Fluid Extraction” in “ State of the art book on Supercritical Fluids”, AINIA ed., ISBN: 84-87345-68-9, 307-325, 2004

 Patents

Moldão Martins, M., Esquível, M.M., Beirão da Costa, S.B., Beirão da Costa, M. L., Ribeiro, m. A., Bernardo Gil, M. G., Salgueiro, L., Cavaleiro, C., Amador, C., “ Azeite Virgem com Extractos Aromáticos Naturais” Patente Portuguesa 102 482, classificação principa A23D009/007. Publicado em D. R. de 2003

M.G. Bernardo-Gil, M. Casquilho, M.M. Esquível, M.A. Ribeiro (2009)  "Supercritical fluid extraction of fig leaf gourd seeds oil: Fatty acids composition and extraction kinetics", J. Supercritical Fluids, 49(1), 32-36.

Bernardo-Gil, M.G., Lopes, I.M.G., Casquilho, M., Ribeiro, M.A., Esquível, M.M., Empis, J., “Supercritical Carbon Dioxide Extraction of Acorn Oil", J. Supercritical Fluids 40, 344-348, 2007.

Ribeiro, M. A., Esquível, M. M., Bernardo-Gil, M. G.,“A extracção Supercritica e os Antioxidantes Naturais”,Ingenium, Março/Abril, 141-143, 2007.

M. Gabriela Bernardo-Gil, Isabel M. G. Lopes, Miguel Casquilho, M. Albertina Ribeiro, M. Mercedes Esquível, José Empis “Supercritical Carbon Dioxide of Acorn Oil”J. of Supercritical Fluids, 000 (2006),000-000

 M. G. Bernardo Gil, M. A. Ribeiro, M. M. Esquível, “Produção de Extractos para a Indústria Alimentar: Uso de Fluidos Supercríticos” Boletim de Biotecnologia, 73, 14-21, 2002.

M. A. Ribeiro, M. M. Martins, M. M. Esquivel, M. G. Bernardo Gil, “Extraccion de la Menta con CO2 Supercritico. Infuencia de las Condiciones de Extraccion en la Actividad Antioxidante de los Residuos” Información Tecnológica, 13, 185-190, 2002.

 M. A. Ribeiro, M. G. Bernardo Gil, M. M. Esquivel, “Melissa Officinalis, L.: Study of Antioxidant Activity in Supercritical Residues” The Journal of Supercritical Fluids, 21, 51-60, 2001.  

 M. F. Rainho, M. M. Esquivel, M. A. Ribeiro, M. Moldão Martins, “ Estudo da Actividade Antioxidante de Óleo Essencial e Extracto de Origanum Virens L” 6º Encontro de Química dos Alimentos,  Lisboa, 1, 389-394,  2003.

 J. Rodrigues, M. A. Ribeiro, M. Moldão Martins, M. M. Esquivel, M. G. Bernardo Gil,“Actividade Antioxidante da Mentha Piperita em Gorduras Vegetais ” 5º Encontro de Quimica de Alimentos, Porto, 627 – 629,  2001.

 M. A. Ribeiro, M. Moldão Martins, M. M. Esquivel, M. G. Bernardo Gil, “Supercritical CO2 Extraction of Peppermint. Influence of Extraction Conditions on Antioxidant Activity”Proceedings of the 7th Meeting on Supercritical Fluids, Antibes, France, 617 – 622, 2000.  

 J. Rodrigues, M. A. Ribeiro, M. Moldão Martins, M. M. Esquivel, M. G. Bernardo Gil,“Actividade Antioxidante da Mentha Piperita em Gorduras Vegetais ” 5º Encontro de Quimica de Alimentos, Porto, 627 – 629,  2001.

 M. A. Ribeiro, M. Moldão Martins, M. M. Esquivel, M. G. Bernardo Gil, “Supercritical CO2 Extraction of Peppermint. Influence of Extraction Conditions on Antioxidant Activity”Proceedings of the 7th Meeting on Supercritical Fluids, Antibes , France , 617 – 622, 2000.

 

M. F. Rainho, M. M. Esquivel, M. A. Ribeiro, M. Moldão Martins, “ Estudo da Actividade Antioxidante de Óleo Essencial e Extracto de Origanum Virens L” 6º Encontro de Química dos Alimentos,  Lisboa, 1, 389-394, 2003.

   

Telephone: +(351) 218 417312;

E-mail: Maria Albertina

 

 

Last updated, Friday, 24 April 2009